Budesti

Comuna Budeşti este aşezată în bazinul superior al râului Cosau, la poalele munţilor Gutâi, care-şi ridică semeţ vârful Creasta Cocoşului la 1447 m. Munţii Gutâi, din care o parte sunt în hotarul Budeşti, de origine vulcanică, au vârfurile dezvelite, iar mai jos sunt acoperiţi cu păşuni presarate cu jnepeni, ienuperi şi afinişuri. Aceşti munţi străjuiesc comuna Budeşti în partea de sud-vest, făcând hotarul cu oraşul Cavnic, cunoscut centru minier din Maramureş.

Comuna Budeşti are un singur sat aparţinător: satul Sârbi. Împreună se întind de o parte şi de alta a raului Cosau, menţionat în documente încă din anul 1231.

Comuna Budeşti este situată la 13 km de cel mai apropiat oraş, Cavnic, cu care face legătura peste munţii Gutâi şi de acolo, mai departe, spre oraşul reşedinţă de judeţ, Baia-Mare.

Nunta din Budeşti este un frumos “spectacol artistic”, mirii şi nuntaşii fiind imbrăcaţi în portul popular specific zonei, existând şi manifestări specifice: “iertăciunile” luate de la părinţi înainte de a ieşi din casă, împrăştierea grâului peste miri cu multe urări specifice momentului, însoţirea mirilor de către stegari, “strigătura găinii”. La nuntă, ca si în oricare altă zi, se pregătesc delicioase bucate tradiţionale ce se servesc alături de “ horincă”.

Ansamblurile “Florile Cosăului” din comuna Budesti şi “ Cosăul” din satul Sârbi participă anual la:

  • Festivalul “ Nu vă uitaţi că-s micuţ” din comuna Budeşti
  •  “Joc la Şură” organizat în satul Sârbi.