Calinesti

Satele maramureşene, înşirate ca mărgelele de-a lungul râurilor, sunt aşezări vechi amintite în documente scrise începând cu secolul al XIV-lea, originea lor pierzându-se în negura veacurilor, după cum ne dovedesc săpăturile arheologice întreprinse pe aceste meleaguri. Fiecare comună şi sat din Maramureş îşi are istoria sa, istorie bogată în fapte de viaţă, reflectate în documente, tradiţii şi urme vechi.

Despre întemeierea satului Călineşti se povesteşte că, în vremurile de demult, pe locurile unde azi se întinde satul, se găseau păduri de brazi, iar locul din partea de sus a satului numit Bobdini era acoperit cu o frumoasă pădure de stejar. Colectivitatea umană răspândită pe teritoriul comunei Călineşti, în cele trei localităţi, o populaţie în întregime română, este atestată documentar, potrivit documentelor din „Istoria Maramureşului” – Dr. Alex. Filipaşcu, începând cu anul 1381.

Comuna Călineşti este situată în partea de nord a judeţului Maramureş, în depresiunea Maramureşului, pe valea Cosăului şi respectiv valea Veleniului, la 59 km de municipiul Baia Mare şi la 21 km de Sighetu Marmaţiei.

Comuna este învecinată:  la nord cu localităţile Fereşti şi Năneşti, la nord-est cu comuna Bârsan, la sud cu localitatea Sârbi, la sud-vest cu Glod şi Budeşti, la est cu localitatea Slătioara, la vest cu comuna Ocna Şugatag, la nord-vest cu comuna Giuleşti.

Populaţia cea mai densă a comunei este aşezată în centrele civice. Oraşul cel mai apropiat, la 21 km de Călineşti, este Sighetu Marmaţiei. Acesta a servit călineştenilor ca piaţă de desfacere a produselor agro-alimentare, ca loc de muncă pentru mulţi, iar din punct de vedere cultural aici s-au format primii intelectuali ai comunei şi tot aici îşi trimit şi în prezent mulţi săteni copiii la licee de specialitate şi şcoli profesionale.

  • Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial: În Al Doilea Război Mondial, 64 de militari din comuna Călineşti au căzut la datorie. Placa comemorativă este amplasată pe peretele bisericii.
  • Monumentul eroilor: închinat celor 49 de militari din satul Văleni, căzuţi în cele două războaie mondiale. Monumentul este amplasat în faţa bisercii din localitate.